Våra exkursioner

Seby 25 juli

Vädret kunde ha varit bättre, antalet vadararter vi såg borde varit fler, men det imponerande antalet med 27 deltagare hamnade ändå överst på kvällens prispall.
Exkursionsmålet var Seby och kvällen var måndagen den 25 juli.
Mulet, några grader under 20 och en vind från sydost med onödigt många sekundmetrar bidrog till att det krävdes mer kläder på kroppen än vad man kan begära av en sommarkväll. Dessutom var medljus och sikt inte helt optimalt.
Från bryggan och längs stranden söder ut mot Gammalsbyören blev det ”bara” ett dussin vadararter vi lyckades med att hitta enligt följande lista:
Strandskata, Tofsvipa, Större strandpipare, Myrspov, Roskarl, Kustsnäppa, Brushane, Spovsnäppa, Kärrsnäppa, Drillsnäppa, Rödbena, Gluttsnäppa, Skedand, kricka, småtärna, havsörn och steglits var några arter som också tubades in när kvällens målarter, vadarna genomsöktes.

Text: Jan Ottosson
Foto: Tina Wennberg

Nattsångare den 9 juni

Vilken härlig sommarkväll med Kalmar ornitologiska förening. På spaning efter nattskärra, vaktel och förhoppningsvis kornknarr. Kvällen lockade 23 entusiastiska skådare och kvällen började kvällen i Hagbyhamn med bl.a gråhakedopping, skärfläcka, större strandpipare och minst 15 ägretthägrar!!

Kaffe i solnedgången och vi var laddade för vidare spaning. Färden gick mot Hagbymassivet där vi förutom fladdermöss och flygande ekoxar, både hörde och såg nattskärra och morkulla! Båda gjorde snygga manövrar över oss och vi kunde checka av den första.

Vidare ut i juninatten prickade vi in vaktlar i åkrarna på Bottorpslätten trots ljud från bevattning som gäckade oss. Men visst var det vaktlar vi hörde och näktergalen spelade såklart som en extra bonus. Två av tre hittade.

Flera av oss valde att chansa på att få höra kornknarren i Kläckeberga ( klippet) Vi hade perfekt timing när vi kom fram rullade vi ner rutorna och den spelade strax intill , så,vi kunde sätta check även på den och ✔️ för kornknarren på min egen lista . Första gången jag hörde kornknarren spela.

Så nöjd med kvällen och med alla nattsångare som spelade för oss.

Text och foto: Liselott Urbo

Kalmar Dämme 19 maj

Ett par timmars kvällsvandring på Kalmar dämme torsdag den 19 maj lockade 23 deltagare. Vi startade upp rundvandringen med att kolla Salvedammen med hopp om att något nytt hade anlänt. Men det vi hittade hade varit stationärt i dammen en tid.
Mindre strandpipare, strandskata, drillsnäppa, tofsvipa, skedand, snatterand, gravand och där några av arterna kanske redan låg på ägg och ruvade.
I lugnt tempo strosade vi runt längs dämmets stigar med fågelsång ur vass och vegetation som sällskap. Rörsångare, gransångare, lövsångare, svarthätta, trädgårdssångare, näktergal, sävsparv och bofink för att nämna några.
Fikat intogs på hästängen, söder om cykelvägen, där en lång spång passar utmärkt att sitta på och njuta av kaffe och fågelsång. Gulärla fanns på ängen medan fasan och gulsparv hördes ljudligt med sin närvaro.

Noterbart var också att jordhögarna vi fixat till hjälp för backsvalorna att häcka i ännu inte fått några hyresgäster. Vi får hoppas att de hittar dit snart. Kvällens dämmevisit stod i vårt ordinarie programutbud, men på hemsidan bjöd vi in till två extra kvällsvandringar för ett tag sedan, som genomfördes den 5 maj med 23 deltagare och den 12 maj som, trots att det blåste för många sekundmetrar, ändå vi lockade 16 deltagare.
Foto: Jan Ottosson

Skådare som skådar

70-årsjubileum i Bjursnäs byggdegård 7 maj 2022

I år fyller föreningen 70 år vilket vi firade med en sammankomst i Bjursnäs bygdegård lördagen den 7 maj. Dagen började vid kl 08 med att deltagarna hälsades välkomna till en förhoppningsvis trevlig dag, vilket det också blev.
Först ut i programmet stod det ”fågelbingo” en ny och lite annorlunda skådning för samtliga. Fågelbingot gick ut på att man på en förtryckt bingobricka med 16 avbidade fågelarter skulle kryssa så många som möjligt. Vid lika fick det totala antalet arter som sågs avgöra. Fyra lagledare utsågs och sedan lottades de övriga in i de olika lagen. Jakten på att fylla brickorna pågick till 11:45 då lagen skulle vara tillbaka. Nu gällde det för lagen att lägga upp en strategisk runda i närliggande lokaler för att få maximal utdelning.

När alla var tillbaka och lämnat in sina bingobrickor, som skulle redovisa vid kaffet, slog klockan att det var lunchtid. Vilket passade perfekt för att duka fram buffén som bestod av en exotisk bricka hämtad på Maxi stormarknad.

Innan alla lät sig väl smakas av bordets läckerheter hedrade vi Åke Jonsson som gick bort den 26 april med en tyst minut. Åke fyllde 90 år i januari och var med och bildade Kalmar Ornitologiska Föreningen 1952 och var den trogen i alla år.

Efter att vi ätit oss mätta, var glada och belåtna, blev det dags för en nostalgisk tripp tillbaka i föreningens historia. Lasse Petersson och Bengt Antonson hade letat fram gamla hederliga diabilder från sina fotogömmen. Lasses bildsvit innehöll många tillbakablickar med bilder från förr på dåtidens medlemmar och den tidens kikarutrustning och klädsel uti fält. En uppenbar skillnad mot nu. Även när Kalmar dämme började anläggas i slutet av nittiotalet hade Lasse dokumenterat i bild vilket väckte många minnen till liv.

Bengt hade tagit med sig några bilder från Danmarksresor som dåvarande ordföranden Espen Jörgensen arrangerade för några årtionden tillbaka. Några av bilderna visade att vid fikadags var det ”danske wienerbröd” som gällde för är man i Danmark så äter man wienerbröd helst med ”schokoläde” på. Dagen avslutades med tårta, kaffe och nybakade ”fågelkakor” som Tina Wennberg bjöd på.

Under kaffet korade vi segrarna från förmiddagens fågelbingo. Vinnare blev Hans-Gunnar Svenssons team som blev ensamma om att lyckas kryssa 12 av brickans 16 arter och deltagarna gratulerades samt förärades med varsin trisslott som pris. Jag hade också låtit trycka upp första numret av Ålakråkan från 1986, där framsidan även finns på årets nr 1, och som delades ut till deltagarna.

Lagom till kaffet fick vi ett trevligt och överraskande besök av Torgny Berntsson och Ulf Edberg från Nybro/Emmaboda fågelklubb som grattade oss på vår 70-årsdag. Torgny stämde till och med upp med en liten ”fräck” sångsnutt dagen till ära.

Sammanfattning från en rolig, lyckad, varierad och mycket uppskattad dag blev unisont från nöjda deltagare, 5 poäng av 5 möjliga.
Men som alltid är det ni medverkande som gör en tillställning till vad den blir.
Föreningen skickar också ett tack till Calmarsunds Mur & Fasad AB för sponsring av vår jubileumsdag
Foto fågelkakor : Liselott Urbo
Övriga bilder : Tina Wennberg

Beijershamn söndag den 1 maj 2022

Härlig dag med Kalmar ornitologiska förening 20 deltagare, sol och ett 90-tal fågelobsar. Vi började vid Beijershamn men stannade även till vid Eckelsudde. Längs skogsstigen runt Beijershamn såg vi bl.a halsbandsflugsnappare, ärtsångare, svarthätta, ladusvala och gulärla. Runt vattnet hittade vi storspov,småspov,myrspov, brushane,skärfläcka , roskarl större strandpipare , stjärtand . Kastlösadammarna bjöd på gråhakedopping liksom svarthakedoppin. Bland de ”vita i luften” sorterade vi ut skräntärna, småtärna och fisk/silvertärna…
Dagens mest otippad var två domherrar och några stjärtmesar längs stigen genom alridån.
Text och Foto: Liselott Urbo

Svinö runt den 10 april 2022

Till exkursionen Svinö runt i söndags den 10 april hade vädret tacksamt nog stabiliserats sig några snäpp bättre än det typiska aprilskitväder som rått veckan innan. Dock inget toppvårväder, småkyligt i snålblåsten från väst men soligt och på läsidan kändes det att våren fanns där någonstans.
Bofink blev dagens art då den hördes sjunga konstant under hela rundvandringen. Gärdsmyg, steglits, rödhake, stjärtmes, nötväcka, sävsparv noterades bl a och gransångare med sitt karakteristiska ”salt sill” hördes flera gånger. Snatterand, gråhäger, strandskata, skäggdopping och bergand var några arter som vattnet runt Svinö bidrog med.

Foto: Jan Ottosson

Vid fikaplatsen, med bord och bänkar, var det perfekt lä när det var tid för den alltid njutbara fikan som smakade bättre än bäst i värmande solsken. Tillbaka på parkeringen blev det artgenomgång som summerades till 38 arter. Drygt halva styrkan avlutade exkursionen medan några förlängde den med en snabb tur o retur till norra delen av Svinö och hade med sig ejder, vitkindad gås, enkelbeckasin och sädesärla i artpåsen. Så en slutsumma på 42 arter blev det som 21 deltagare bidrog till.

Årsmöte 31 mars 2022 på Skälby

Till årsmötet den 31 mars hade jag blivit kraftigt förkyld och kunde inte närvara. Eftersom det bara är jag som kan lägga in text (på facebook) på denna sida blir det en sammanfattning av den informationen jag fått från kvällens övningar.
Årsmötet valde in Maria Bergström som ny medlem i styrelsen då hon ersätter Simon Carrington som bor och studerar i Halmstad.
Efter årsmötet berättade Harald Persson och visade bilder från en resa till Kapstaden i september 2019 som han gjorde tillsammans med Per Ålind. Det blev många fina bilder på fåglar bundna till havet då resans huvudmål var havsskådning. Allt från albatrossar, skarvar, gråliror till havslöpare bl a.
Efter att Harald bjudit på detta uppskattade ögongodis blev det dags för maggodis när 24 deltagare kunde attackera den smarriga smörgåstårtan som dukades fram.

Foton: Tina Wennberg

Uggletur till Ebbegärde kronopark den 26 mars 2022

Det blev inga ugglor på uggleturen i lördags den 26 mars. Vi hade tydligen prickat in en morgon när de bestämt sig för att hålla tyst.
Men exkursion blev ändå klart godkänd när andra arter klev fram och räddade dagen. På topp blev en tjädertupp, som tyvärr bara halva styrkan hann se.
Hög rankning fick ett par forsärlor som sågs vid trolig häckplats, i forsen någon km uppströms Ebbegärdedammen.
Ett, men något återhållsamt orrspel hördes vid Inägovägen som även bjöd på varfågel, sjungande trädlärka, nötskrika och gulsparv bl a.

Morgonens lugna framfart på kronoparkens rika vägnät förärade oss även med arter som mindre korsnäbb, sparvhök, björk-och rödvingetrast, trädkrypare, bofink, rödhake och ringduva för att nämna några.

Sista etappen hem, som brukligt runt Rafshagen för koll om fiskgjusen kommit till sitt bo, besvarades med nej.

Spaning på Kvistbrännarvägen

Örarevet 27 februari 2022

Text och bild: Ordförande Jan Ottosson

Bättre väder än det som söndagen den 27 februari levererade går knappast att begära.
Sol, svag vind och en temperatur som avancerade från någon grad under nollstrecket till några över.
Helt perfekt för exkursionen till Örarevet.

Kanske var det vädret som lockade imponerande 27 deltagare,men också känslan att vintern är på väg bort och längtan efter vårtecken.

Och visst blev det vårtecken. Talgoxe distinkt ljudlig, bofink som övade lite trevande på sin vårsång, gravand, tofsvipor och till slut hördes sånglärkor från luftrummet på väg mot norr.
I tallarna vid badplatsen sjöng och sågs tofsmes, en trevlig liten krabat som fick högt gillande.
Även trädkrypare och kungsfågel kunde läggas till i artpåsen.

Ett isfritt hav gjorde att alfågel och småskrake kunde ses bland ganska glest utspridda änder runt revet. En nötväcka vid parkeringen, när dagens resultat skulle fastställas, blev dagens art nummer 41.

Kalmarsundsparken 15 januari 2022

Text: Liselott Urbo

Härlig dag med Kalmar ornitologiska förening
Började dagen vid Stensö kanal, där vi förgäves letade efter kungsfiskaren…..ingen bra start! Ingen tur idag.
Men vi går vidare längs sundet. Solen skiner från en blå himmel och det känns som rena våren! Trots att det var nån minusgrad i gryningen.
Vi noterar grågås och knipor längs promenaden. Lite längre fram ser vi havsörn, salskrakar, gråhäger och storskrakar .
I buskagen ser vi lite småfåglar bl.a gärdsmyg, trädkrypare och i vassen nedanför slottet ser vi faktiskt en skäggmes!

Långa soffan med utsikt över Kalmar Slott rymde oss alla 28 skådare, och som vanligt smakar kaffet som bäst när man är ute!

I parken letade vi efter rörhönan som vi visste brukade hålla till där. När vi letat och letat och tänkte vända tillbaka -så stod dom där! Mitt framför oss!
Två rörhönor! Härligt!

En tur till Lindö, och vi fick se grönfinkar, kungsfåglar och smådopping.
Några av oss fortsatte till Boholmarna för att leta efter ringanden som setts där. Vi sökte och letade, men hittade istället snatterand , vigg och svanar. Efter ytterligare ett tips tog vi en sväng till Ekö. De flesta körde bil men nån cyklade visst dit…..
Gissa om lyckan var stor då vi kunde kryssa ringanden som vi till slut zoomade in.
En trött men lycklig skara avslutade dagen , för dom som hade koll på stegen var det dryga tiotusen ……
Nu ser vi fram emot nästa träff

Revsudden 5 december 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Vi blev fem deltagare som ville vara med om att avsluta årets exkursioner söndag den 5:e december, ”glöggturen” till Revsudden. Kanske vädret avskräckte någon från att delta, snöoväder och flera minusgrader tidigare i veckan, halt väglag, frisk kall nordost och en temperatur som balanserade på nollstrecket var söndagens väderingredienser.

Vi hittade behagligt lä bakom yttersta fiskestugan i hamnen. Därifrån kunde vi spana av sundet, fika och värma oss med glögg och ha det trevligt. Det var ganska magert med fågel och därmed inte ansträngande att hinna notera det vi såg.

Några flockar salskrakar, fem sjöorrar en skrattmås och en havsörn hade vägarna förbi. Lokalt på plats fanns storskrake, gräsand och knipa. En gärdsmyg födosökte metodiskt i lä av piren för att lagra så mycket energi som möjligt i sin lilla kropp.

Nöjda efter ett par timmar drog vi hemåt med ett stopp vid Rävgården, Dan Bengtssons fritidshus, och kollade upp hans fågelmatning. Kungsfågel, berg-och bofink, nötväcka, talgoxe och blåmes var matgästerna vi noterade. Sedan en tid tillbaka har Dan ofta rapporterat en varfågel vid Rävgården. Vi gjorde en koll, men fick ställa oss frågan?
”Var var varfågeln idag”? för vi såg ingen.

Knipa fixar frukost i hamnens lugna vrå.

Foto:Tina Wennberg

Innekväll 18 november 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Innekvällen torsdag den 18 nov kunde vi åter träffas och samlas till verksamhet i Skälbys lokaler efter nästan två år med restriktioner och coronaelände. 17 deltagare slöt upp och tyckte att det skulle vara trevligt att ta del av kvällens meny.

I programmet stod det att medlemmarna skulle ta med sig några egna bilder att visa. Först ut var Harald Persson med ett knippe rovfåglar han fotat genom åren. Från vanliga arter som vråkar till mer ovanliga och rara arter som örnar, hökar och falkar. Bengt Antonson hade tagit med sig några bilder han fångat med kameran under en resa till USA. Tina Wennberg visade bilder med några av de arter hon fotokyssat, från nr 1 gråhäger till sitt senaste nr 225 mandarinand. Det är så att Tina bara räknar fåglar hon fotat på sin artlista.
Som bonus avslutade Per Ålind med att visa och berätta om vad som måste finnas i en ringmärkares utrustning. Han visade upp de olika attiraljerna, från ringar, vågar, linjaler till tänger, m m och berättade samtidigt hur de används ute i fält.

Föreningen står som sponsor för ringmärkningen som Per och Andreas Johansson startat upp vid Värsnäs strax nordväst om golfbanan. Så till våren tänker vi bjuda in till besök vid ringmärkning någon lämplig morgon när vädret ler mot oss.

Efter denna mycket uppskattade anrättning var trivselfaktorn på topp inför det avslutande fikat.

Ottenby 17 oktober 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Äntligen var det som på den gamla goda tiden före pandemin. Nu kunde vi åter samlas på mötesplatsen vid Kaggskolan för samåkning eftersom myndigheterna grundligt släppt på restriktionerna vi levt med sedan början av förra året.

Den 17 oktober blev premiären när Ottenby stod i programmet. 8 deltagare mötte upp vid Kagg, men eftersom några ville åka hem tidigare eller åka vidare på Öland, fick vi rulla över i fem bilar. Väl komna till Ottenby anslöt ytterligare tre deltagare.

Vad mötte oss vid Ölands södra udde? Jo, en massa vind och skådare. Vinden kom med accelererande fart över havet från väst och skådarna hade kommit från hela Sverige. Club 300 hade nämligen haft sin skådarsatsning under veckan vilket fyller Öland med skådare. Det genererar att varenda lokal på ön dammsugs av X-hungriga skådare och mycket hittas och larmen duggar tätt.

En del av detta som serverades fick vi oxå se. Över det upprörda havet drog en del alkor, tretåig mås och dvärgmås förbi. Jag såg dock inget av dessa.

I lä av Fågel blå spanade vi ut över Schäferiängarna med jorduggla, blå kärrhök, havsörn och sparvhök som belöning men dagens klart dominerande rovfågel blev fjällvråk.

Hemvägen togs längs östra sidan med ett stopp vid Gräsgårds hamn där en skärsnäppa larmats ut. Medan vi stod och tittade på snäppan hördes en skådare ropa ”skrikörn”. Mycket riktigt en aquilasilhuett kunde hittas hängande högt upp i luftrummet över land. Bestämd till en mindre först, men snabbt ombestämd och larmad som stäppörn för att senare med hjälp av bra tagna foton bli bestämd till mindre skrikörn. Dagens höjdare!!

Vid Skärlövs hamn skulle det finnas en rödhalsad gås enligt larm. Nu var bara halva styrkan kvar som åkte ner dit och i en flock vitkindade som lättade norr, om och kom flygande emot oss fanns en rödhalsad med.

En lyckad och godkänd tur, men matchen Mjällby- KFF vi jäktade hem till för att se på TV eller höra på radion, den gick som vi alla vet åt h….te.

Fika i lä vid södra lundparkeringen
Rödhalsad gås fotad vid Sebyläge 6 oktober 2021 av Tina Wennberg.

Torhamns udde 12 september 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Ett populärt resmål i vårt program är Torhamns udde som lockade flera deltagare förra året och i år mötte 23 själar upp vid lokalens parkering. Grådisigt med dålig sikt, som klarnade upp efterhand, måttlig vind och normal septembertemperatur, strax under 20 blev vädrets sammanfattning.

Det var lite mindre fart på fåglarna än väntat, så de 51 arter vi såg kändes lite i underkant, främst beroende på dåligt sträck förbi udden och avsaknad av småfåglar i området. Ingen ringmärkning var i gång, vilket kanske hade tillfört listan med någon spännande tätting.

Spaningen på sträcket vid fågelstationen gav i alla fall något, några flockar bläsand, en storspov, en storlom och mest 😄 likes fick en juvenil dvärgmås och även några juvenila kentska tärnor.

Ca 500 meter åt väster är det en bra plats att spana rovfåglar vid. Platsen är döpt till ”Jonnys kulle” och här är utsikten suverän åt alla håll. Fiskgjuse blev den enda rovisen som sträckte, medan tornfalk, sparvhök, röd glada och havsörn kändes mer stationära. Ett fåtal av deltagarna hann se en pilgrimsfalk flyga förbi vid parkeringen på morronen innan alla anlänt.

Från Jonnys kulle kan man gå några hundra meter ut på en smal udde vilket några gjorde av oss och fick belöning av en småsnäppa. Den snäppan fick inta första plats på vadarnas rankinglista. Övriga vadare vi såg, de flesta från plattformen, blev tofsvipa, kustpipare, st strandpipare,myrspov, spovsnäppa, kärrsnäppa, enkelbeckasin, rödbena och gluttsnäppa.

Vistelsen på denna trevliga lokal gick mot sin avslutning och flera av gänget valde att åka direkt hem, medan några tog kustvägen förbi Kristianopel. En av deltagarna, Tomas Mårtensson, meddelade via sms att han sett ägretthäger, brushane och stenfalk vid Avaskär. Vid tidigare exkursioner brukar vi ta denna vägen hem, så dessa tre arter kan vi lägga till på totallistan

Liselott Urbo lade till gråhakedopping, grå flugsnappare, större hackspett och lärkfalk som hon sett tillsammans med Elisabeth och Åke då de gick ytterligare en sväng.

Foton: Lars G Petersson

Bottorp – Hagbyhamn 22 augusti 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Ett strålande sensommarväder mötte 15 deltagare vid Bottorps parkering på söndagseftermiddagen den 22 aug kl 16:00 när kvällsvandringen tur o retur till Hagbyhamn stod i programmet.
I blyg vind och temperatur som tillät kortärmat och kortbyxor blev det en behaglig promenad den dryga kilometern dit.
56 arter, klart godkänt, lyckades vi protokollföra i artkortet under de drygt 3 timmar vi exkurerade. Och inte oväntat så var det Hagbyhamn som levererade mest.
Bland alla gräsänder samsades skedand, stjärtand, bläsand, snatterand och kricka. Alldeles för högt vattenstånd begränsade nog vadarna från att rasta. Ett par kärrsnäppor, flera ljungpipare på Hästskär, passerande grönbena och gluttsnäppa samt den gracila svartsnäppan som gladde fotograferna var ju i alla fall något.
Noterbart var att stort antal gulärlor fanns bland ännu större mängder av sädesärlor, födosökande längs stränderna i både Bottorp och Hagbyhamn. Mycket årsungar vid den här tiden på året och det känns som en försiktig förvarning om den nalkande flytten till vinterkvarteren.

Seby 26 juli 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Efter lång tid med högsommarvärme ändrade vädret karaktär den 26 juli när vi hade vår kvällstur till Seby. Visserligen några grader över 20, måttlig pålandsvind, grådisigt och moln som mörknade mer och mer och som till slut inte kunde hålla igen regndropparna som duggade igång vid klockan 20. Därför avslutades exkursionen något tidigare än vi brukar göra.
I det siktnedsättande vädret sattes fokus på vadare i viken mot Gammalsbyören och 19 deltagare kunde räkna in 14 vadararter, med roskarl, småspov och myrspov på topp. Kanske inget toppresultat men det saknades flera större och mindre vadare.
Mycket vitfågel runt ören och bland alla dessa hittades silltrut och kentsk tärna.

Positivt och trevligt för övrigt var att nya ansikten sågs bland deltagarna vilket ökar på föreningens medlemsantal.

Hallå!! Det är fikapaus!
Foto: Cissi Boström

Värnanäs 5 juni 2021

Text: Ordförande Jan Ottosson

Exkursionen till Värnanäs den 5 juni blev en gemytlig tillställning som lockade 24 deltagare. Vi blev guidade av Arne Hellgren som har Värnanäs som sin hemmalokal och är väl förtrogen med omgivningarna.
Det började bra med en rosenfinks karakteristiska vissling redan innan vi hunnit lämna parkeringen och strax efter, bara ett par hundra meter ner längs allévägen, sjöng en halsbandsflugsnappare. Innan vi nådde Näset vek vi in på en stig som ledde, runt en ganska stor våtmark, till engelska parken. Tyvärr hade växtligheten redan nått en bit över vattenytan så inga vattenspeglar, såväl som fåglar syntes.
Fågelsången som följde vår vandring lade till art efter art på dagslistan härmsångare, rörsångare, lövsångare, gransångare, svarthätta, trädgårdssångare, taltrast och rödstjärt bl a. Vid lusthuset i parken träffade vi på godsägaren som hade vänligheten att berätta om Värnanäs och sina planer för området vad gäller tillgängligheten och trevnaden för allmänheten. Han hade även generositeten att låsa upp lusthuset och låna ut stolar till oss vilket passade bra när det var hög tid för fikat. Under nästan hundraprocentig krontäckning av bokarna, likt en stor grön pergola, utan vind och med ackompanjemang av bl a svartvit flugsnappare, bofink och svarthätta blev fikastunden en betagande stund.
Vid byggnaderna flög födosökande ladu- och hussvalor runtomkring, men det som fångade vårt intresse var en svart rödstjärt som häckar i en av byggnaderna enligt Arne liksom även ett par forsärla gjort i forsen nedströms dammen. Jag tror att alla i gänget lyckades få en skymt av bägge arterna .
Åter tillbaka vid parkeringen var det dags att tacka Arne för guidningen under förmiddagens mycket omtyckta och trevliga exkursion, samt koll på dagens artlista.
När vi markerat 51 arter i listan flög en kaja förbi och stipulerade slutresultatet till 52
….och jag hörde röster om ett da capo….

Foto: Johnny Ottosson. Möte med godsägaren.
Foto: Jan Ottosson. Spaning efter forsärla.

Årsmöte den 2 juni 2021 på Kalmar Dämme

Text: Ordförande Jan Ottosson

Årsmötet den 2 juni blev ett historiskt möte. För första gången (men kanske inte sista!!) hölls det utomhus och platsen var Kalmar dämme. I behagligt sommarväder blev det inget problem att genomföra mötet, vilket nog de 20-taliga medlemmarna höll med om. Visst saknades den smarriga smörgåstårtan vi brukar bjuda på vid våra årsmöten men en enkel ost/skinkbaguett fick duga för kvällen. Och allt är som alla känner till efter ett drygt år nu pandemins fel med restriktioner och anpassningar som vi fått lära oss att leva med. Efter årsmötet blev det en kvällsvandringen genom dämmet och ner till hästängen. Ur vass och vegetation hördes och sågs de förväntade arterna som ska finnas här i skiftet vår/sommar. Svarthätta kärr-rör-löv-gran och ärtsångare, sävsparv, gärdsmyg och kungen över vassen, brun kärrhök. Fikat intogs vid hästängen där spången blev en perfekt långbänk att sitta på. En generös kvällssol strålade mot våra bleka ansikten och lade kanske första grunden till årets solbränna. Att årsmötet genomfördes under bar himmel gillades helt och fullt av deltagarna. Så kanske repris….

Foto: Johnny Ottosson ”Fika på långbänken”

Foto: Tina Wennberg

Revsudden den 17 april 2020

Text: Ordförande Jan Ottosson

En aggressiv nordvind, ett något irriterande motljus och ett upprört hav i sundet var ingredienserna som vi bjöds på i lördags 17 april när Revsudden var exkursionsmålet. Inga optimala förutsättningar för ett större norrsträck. I någorlunda lä vid yttersta fiskestugan i hamnen kunde vi konstatera ett glest passage av sträckande fåglar. Men inte helt noll, små flockar med ejder, några sjöorrar, svärta, småskrak 13 storspovar och två smålom bl a. blev ju i alla fall något att annotera. Fisktärnor i ganska stort antal födosökte ut över sundet men för långt håll för att avgöra om någon silver fanns med bland dem.Larm om en sträckande praktejder, i en 20-flock ejder, mot norr förbi Mörbylånga höjde tempen och skärpan hos oss. Tidsmässigt rätt såg vi en ejderflock passera mot norr men långt mot Ölandssidan , balanserandes på vågkammarna och motljus gjorde det helt omöjligt att urskilja en eventuell pralin. När sedan ytterligare ett larm kom att den passerade Borgholm blev det ridå ner för oss.Efter drygt två timmar vände vi ryggen åt Revsudden och nordan med färd hemåt via Björnö, Rafshagen och Hjälmöström.Björnö bjöd på fin uppvisning av brun kärrhök och även en sparvhök sågs men tomt och tyst för övrigt.Fiskgjusen fanns på plats vid sitt bo vid Rafshagen men här attackerades vi av osynliga kalla vindpilar rakt i ansiktet från den hårda nordvinden vilket gjorde att vi snabbt drog till Hjälmöström där avslutningen på dagens exkursion gav fin utdelning. Två skräntärnor, havsörn, ormvråk och även här sågs brunhök, sträckande storspov och pricken över iet satte en förbiflygande ägretthäger som fastställde dagens artlista till klart godkända 50 arter.

Foto: Johnny Ottosson

Svinö runt, den 28 mars 2020

Text: Ordförande Jan Ottosson

Svinö runt som stod i vårt program den 28 mars var ett nytt resmål i föreningens tablå.

Skådning i vår närhet, inpå knuten eller inom kommunen passar utmärkt som resmål i rådande pandemitider, när enskild åkning i bil rekommenderas.
En stor skara deltagare blev vi som mötte upp vid parkeringen och kunde konstatera att våren ännu inte helt lämnat startblocken.Inte mycket sågs eller hördes längs stigen från västra delen och ner mot den södra. Mest vindsus från trädtopparna som blandades med en och annan strof från bofink och grönfink.I södra delen var det lä, vilket passade bra för fikastunden och även solen tittade fram bakom en molnglipa vilket höjde trevnaden några snäpp.
När jag kollade Facebook såg jag att en i skaran fyllde år just idag, Bengt Antonson. Så unisont stämde vi upp med ”Ja må han leva” fast jag tyckte sången lät bra var det ingen fågel som hängde på vår sång.Strax innan vi var tillbaka på parkeringen blev det lite vårhets i skönt lä. Rödhake och gärdsmyg sjöng från de lägre zonerna samtidigt som en taltrast kontrade med sin ljudliga sång i toppen på en ek. Kungsfågel och några stjärtmesar födosökte i vegetationen. Järnsparv sågs och hördes oxå av några ur gänget.
Innan vi lämnade dagens uppskattade och trevliga tur avslutades Svinö runt med norra udden tur o retur som gav sträckande och rastande ejder i sundet. /Text Jan Ottosson