Våra exkursioner

Ordförande berättar:

Innekväll 18 november 2021

Innekvällen torsdag den 18 nov kunde vi åter träffas och samlas till verksamhet i Skälbys lokaler efter nästan två år med restriktioner och coronaelände. 17 deltagare slöt upp och tyckte att det skulle vara trevligt att ta del av kvällens meny.

I programmet stod det att medlemmarna skulle ta med sig några egna bilder att visa. Först ut var Harald Persson med ett knippe rovfåglar han fotat genom åren. Från vanliga arter som vråkar till mer ovanliga och rara arter som örnar, hökar och falkar. Bengt Antonson hade tagit med sig några bilder han fångat med kameran under en resa till USA. Tina Wennberg visade bilder med några av de arter hon fotokyssat, från nr 1 gråhäger till sitt senaste nr 225 mandarinand. Det är så att Tina bara räknar fåglar hon fotat på sin artlista.
Som bonus avslutade Per Ålind med att visa och berätta om vad som måste finnas i en ringmärkares utrustning. Han visade upp de olika attiraljerna, från ringar, vågar, linjaler till tänger, m m och berättade samtidigt hur de används ute i fält.

Föreningen står som sponsor för ringmärkningen som Per och Andreas Johansson startat upp vid Värsnäs strax nordväst om golfbanan. Så till våren tänker vi bjuda in till besök vid ringmärkning någon lämplig morgon när vädret ler mot oss.

Efter denna mycket uppskattade anrättning var trivselfaktorn på topp inför det avslutande fikat.

Ottenby 17 oktober 2021

Äntligen var det som på den gamla goda tiden före pandemin. Nu kunde vi åter samlas på mötesplatsen vid Kaggskolan för samåkning eftersom myndigheterna grundligt släppt på restriktionerna vi levt med sedan början av förra året.

Den 17 oktober blev premiären när Ottenby stod i programmet. 8 deltagare mötte upp vid Kagg, men eftersom några ville åka hem tidigare eller åka vidare på Öland, fick vi rulla över i fem bilar. Väl komna till Ottenby anslöt ytterligare tre deltagare.

Vad mötte oss vid Ölands södra udde? Jo, en massa vind och skådare. Vinden kom med accelererande fart över havet från väst och skådarna hade kommit från hela Sverige. Club 300 hade nämligen haft sin skådarsatsning under veckan vilket fyller Öland med skådare. Det genererar att varenda lokal på ön dammsugs av X-hungriga skådare och mycket hittas och larmen duggar tätt.

En del av detta som serverades fick vi oxå se. Över det upprörda havet drog en del alkor, tretåig mås och dvärgmås förbi. Jag såg dock inget av dessa.

I lä av Fågel blå spanade vi ut över Schäferiängarna med jorduggla, blå kärrhök, havsörn och sparvhök som belöning men dagens klart dominerande rovfågel blev fjällvråk.

Hemvägen togs längs östra sidan med ett stopp vid Gräsgårds hamn där en skärsnäppa larmats ut. Medan vi stod och tittade på snäppan hördes en skådare ropa ”skrikörn”. Mycket riktigt en aquilasilhuett kunde hittas hängande högt upp i luftrummet över land. Bestämd till en mindre först, men snabbt ombestämd och larmad som stäppörn för att senare med hjälp av bra tagna foton bli bestämd till mindre skrikörn. Dagens höjdare!!

Vid Skärlövs hamn skulle det finnas en rödhalsad gås enligt larm. Nu var bara halva styrkan kvar som åkte ner dit och i en flock vitkindade som lättade norr, om och kom flygande emot oss fanns en rödhalsad med.

En lyckad och godkänd tur, men matchen Mjällby- KFF vi jäktade hem till för att se på TV eller höra på radion, den gick som vi alla vet åt h….te.

Fika i lä vid södra lundparkeringen
Rödhalsad gås fotad vid Sebyläge 6 oktober 2021 av Tina Wennberg.

Torhamns udde 12 september 2021

Ett populärt resmål i vårt program är Torhamns udde som lockade flera deltagare förra året och i år mötte 23 själar upp vid lokalens parkering. Grådisigt med dålig sikt, som klarnade upp efterhand, måttlig vind och normal septembertemperatur, strax under 20 blev vädrets sammanfattning.

Det var lite mindre fart på fåglarna än väntat, så de 51 arter vi såg kändes lite i underkant, främst beroende på dåligt sträck förbi udden och avsaknad av småfåglar i området. Ingen ringmärkning var i gång, vilket kanske hade tillfört listan med någon spännande tätting.

Spaningen på sträcket vid fågelstationen gav i alla fall något, några flockar bläsand, en storspov, en storlom och mest 😄 likes fick en juvenil dvärgmås och även några juvenila kentska tärnor.

Ca 500 meter åt väster är det en bra plats att spana rovfåglar vid. Platsen är döpt till ”Jonnys kulle” och här är utsikten suverän åt alla håll. Fiskgjuse blev den enda rovisen som sträckte, medan tornfalk, sparvhök, röd glada och havsörn kändes mer stationära. Ett fåtal av deltagarna hann se en pilgrimsfalk flyga förbi vid parkeringen på morronen innan alla anlänt.

Från Jonnys kulle kan man gå några hundra meter ut på en smal udde vilket några gjorde av oss och fick belöning av en småsnäppa. Den snäppan fick inta första plats på vadarnas rankinglista. Övriga vadare vi såg, de flesta från plattformen, blev tofsvipa, kustpipare, st strandpipare,myrspov, spovsnäppa, kärrsnäppa, enkelbeckasin, rödbena och gluttsnäppa.

Vistelsen på denna trevliga lokal gick mot sin avslutning och flera av gänget valde att åka direkt hem, medan några tog kustvägen förbi Kristianopel. En av deltagarna, Tomas Mårtensson, meddelade via sms att han sett ägretthäger, brushane och stenfalk vid Avaskär. Vid tidigare exkursioner brukar vi ta denna vägen hem, så dessa tre arter kan vi lägga till på totallistan

Liselott Urbo lade till gråhakedopping, grå flugsnappare, större hackspett och lärkfalk som hon sett tillsammans med Elisabeth och Åke då de gick ytterligare en sväng.

Foton: Lars G Petersson

Bottorp – Hagbyhamn 22 augusti 2021

Ett strålande sensommarväder mötte 15 deltagare vid Bottorps parkering på söndagseftermiddagen den 22 aug kl 16:00 när kvällsvandringen tur o retur till Hagbyhamn stod i programmet.
I blyg vind och temperatur som tillät kortärmat och kortbyxor blev det en behaglig promenad den dryga kilometern dit.
56 arter, klart godkänt, lyckades vi protokollföra i artkortet under de drygt 3 timmar vi exkurerade. Och inte oväntat så var det Hagbyhamn som levererade mest.
Bland alla gräsänder samsades skedand, stjärtand, bläsand, snatterand och kricka. Alldeles för högt vattenstånd begränsade nog vadarna från att rasta. Ett par kärrsnäppor, flera ljungpipare på Hästskär, passerande grönbena och gluttsnäppa samt den gracila svartsnäppan som gladde fotograferna var ju i alla fall något.
Noterbart var att stort antal gulärlor fanns bland ännu större mängder av sädesärlor, födosökande längs stränderna i både Bottorp och Hagbyhamn. Mycket årsungar vid den här tiden på året och det känns som en försiktig förvarning om den nalkande flytten till vinterkvarteren.

Seby 26 juli 2021

Efter lång tid med högsommarvärme ändrade vädret karaktär den 26 juli när vi hade vår kvällstur till Seby. Visserligen några grader över 20, måttlig pålandsvind, grådisigt och moln som mörknade mer och mer och som till slut inte kunde hålla igen regndropparna som duggade igång vid klockan 20. Därför avslutades exkursionen något tidigare än vi brukar göra.
I det siktnedsättande vädret sattes fokus på vadare i viken mot Gammalsbyören och 19 deltagare kunde räkna in 14 vadararter, med roskarl, småspov och myrspov på topp. Kanske inget toppresultat men det saknades flera större och mindre vadare.
Mycket vitfågel runt ören och bland alla dessa hittades silltrut och kentsk tärna.

Positivt och trevligt för övrigt var att nya ansikten sågs bland deltagarna vilket ökar på föreningens medlemsantal.

Hallå!! Det är fikapaus!
Foto: Cissi Boström

Värnanäs 5 juni 2021

Exkursionen till Värnanäs den 5 juni blev en gemytlig tillställning som lockade 24 deltagare. Vi blev guidade av Arne Hellgren som har Värnanäs som sin hemmalokal och är väl förtrogen med omgivningarna.
Det började bra med en rosenfinks karakteristiska vissling redan innan vi hunnit lämna parkeringen och strax efter, bara ett par hundra meter ner längs allévägen, sjöng en halsbandsflugsnappare. Innan vi nådde Näset vek vi in på en stig som ledde, runt en ganska stor våtmark, till engelska parken. Tyvärr hade växtligheten redan nått en bit över vattenytan så inga vattenspeglar, såväl som fåglar syntes.
Fågelsången som följde vår vandring lade till art efter art på dagslistan härmsångare, rörsångare, lövsångare, gransångare, svarthätta, trädgårdssångare, taltrast och rödstjärt bl a. Vid lusthuset i parken träffade vi på godsägaren som hade vänligheten att berätta om Värnanäs och sina planer för området vad gäller tillgängligheten och trevnaden för allmänheten. Han hade även generositeten att låsa upp lusthuset och låna ut stolar till oss vilket passade bra när det var hög tid för fikat. Under nästan hundraprocentig krontäckning av bokarna, likt en stor grön pergola, utan vind och med ackompanjemang av bl a svartvit flugsnappare, bofink och svarthätta blev fikastunden en betagande stund.
Vid byggnaderna flög födosökande ladu- och hussvalor runtomkring, men det som fångade vårt intresse var en svart rödstjärt som häckar i en av byggnaderna enligt Arne liksom även ett par forsärla gjort i forsen nedströms dammen. Jag tror att alla i gänget lyckades få en skymt av bägge arterna .
Åter tillbaka vid parkeringen var det dags att tacka Arne för guidningen under förmiddagens mycket omtyckta och trevliga exkursion, samt koll på dagens artlista.
När vi markerat 51 arter i listan flög en kaja förbi och stipulerade slutresultatet till 52
….och jag hörde röster om ett da capo….

Foto: Johnny Ottosson. Möte med godsägaren.
Foto: Jan Ottosson. Spaning efter forsärla.

Årsmöte den 2 juni 2021 på Kalmar Dämme

Årsmötet den 2 juni blev ett historiskt möte. För första gången (men kanske inte sista!!) hölls det utomhus och platsen var Kalmar dämme. I behagligt sommarväder blev det inget problem att genomföra mötet, vilket nog de 20-taliga medlemmarna höll med om. Visst saknades den smarriga smörgåstårtan vi brukar bjuda på vid våra årsmöten men en enkel ost/skinkbaguett fick duga för kvällen. Och allt är som alla känner till efter ett drygt år nu pandemins fel med restriktioner och anpassningar som vi fått lära oss att leva med. Efter årsmötet blev det en kvällsvandringen genom dämmet och ner till hästängen. Ur vass och vegetation hördes och sågs de förväntade arterna som ska finnas här i skiftet vår/sommar. Svarthätta kärr-rör-löv-gran och ärtsångare, sävsparv, gärdsmyg och kungen över vassen, brun kärrhök. Fikat intogs vid hästängen där spången blev en perfekt långbänk att sitta på. En generös kvällssol strålade mot våra bleka ansikten och lade kanske första grunden till årets solbränna. Att årsmötet genomfördes under bar himmel gillades helt och fullt av deltagarna. Så kanske repris….

Foto: Johnny Ottosson ”Fika på långbänken”

Foto: Tina Wennberg

Revsudden den 17 april 2020

En aggressiv nordvind, ett något irriterande motljus och ett upprört hav i sundet var ingredienserna som vi bjöds på i lördags 17 april när Revsudden var exkursionsmålet. Inga optimala förutsättningar för ett större norrsträck. I någorlunda lä vid yttersta fiskestugan i hamnen kunde vi konstatera ett glest passage av sträckande fåglar. Men inte helt noll, små flockar med ejder, några sjöorrar, svärta, småskrak 13 storspovar och två smålom bl a. blev ju i alla fall något att annotera. Fisktärnor i ganska stort antal födosökte ut över sundet men för långt håll för att avgöra om någon silver fanns med bland dem.Larm om en sträckande praktejder, i en 20-flock ejder, mot norr förbi Mörbylånga höjde tempen och skärpan hos oss. Tidsmässigt rätt såg vi en ejderflock passera mot norr men långt mot Ölandssidan , balanserandes på vågkammarna och motljus gjorde det helt omöjligt att urskilja en eventuell pralin. När sedan ytterligare ett larm kom att den passerade Borgholm blev det ridå ner för oss.Efter drygt två timmar vände vi ryggen åt Revsudden och nordan med färd hemåt via Björnö, Rafshagen och Hjälmöström.Björnö bjöd på fin uppvisning av brun kärrhök och även en sparvhök sågs men tomt och tyst för övrigt.Fiskgjusen fanns på plats vid sitt bo vid Rafshagen men här attackerades vi av osynliga kalla vindpilar rakt i ansiktet från den hårda nordvinden vilket gjorde att vi snabbt drog till Hjälmöström där avslutningen på dagens exkursion gav fin utdelning. Två skräntärnor, havsörn, ormvråk och även här sågs brunhök, sträckande storspov och pricken över iet satte en förbiflygande ägretthäger som fastställde dagens artlista till klart godkända 50 arter.

Foto: Johnny Ottosson

Svinö runt, den 28 mars 2020

Svinö runt som stod i vårt program den 28 mars var ett nytt resmål i föreningens tablå.

Skådning i vår närhet, inpå knuten eller inom kommunen passar utmärkt som resmål i rådande pandemitider, när enskild åkning i bil rekommenderas.
En stor skara deltagare blev vi som mötte upp vid parkeringen och kunde konstatera att våren ännu inte helt lämnat startblocken.Inte mycket sågs eller hördes längs stigen från västra delen och ner mot den södra. Mest vindsus från trädtopparna som blandades med en och annan strof från bofink och grönfink.I södra delen var det lä, vilket passade bra för fikastunden och även solen tittade fram bakom en molnglipa vilket höjde trevnaden några snäpp.
När jag kollade Facebook såg jag att en i skaran fyllde år just idag, Bengt Antonson. Så unisont stämde vi upp med ”Ja må han leva” fast jag tyckte sången lät bra var det ingen fågel som hängde på vår sång.Strax innan vi var tillbaka på parkeringen blev det lite vårhets i skönt lä. Rödhake och gärdsmyg sjöng från de lägre zonerna samtidigt som en taltrast kontrade med sin ljudliga sång i toppen på en ek. Kungsfågel och några stjärtmesar födosökte i vegetationen. Järnsparv sågs och hördes oxå av några ur gänget.
Innan vi lämnade dagens uppskattade och trevliga tur avslutades Svinö runt med norra udden tur o retur som gav sträckande och rastande ejder i sundet. /Text Jan Ottosson